Ελληνικά Εστιατόρια με Αστέρι Michelin

Τα αστέρια Michelin αποτελούν σαφώς την κορυφαία βράβευση για ένα εστιατόριο. Μόνο τα καλύτερα εστιατόρια σε κάθε γωνιά του πλανήτη έχουν την τιμή να δεχτούν μια τέτοια διάκριση. Ωστόσο, είναι ακόμη πιο δύσκολο να διατηρήσουν τα αστέρια σε βάθος χρόνου. Η αξιολόγηση είναι ιδιαίτερα αυστηρή και περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές παραμέτρους. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο ανακοινώνονται τα εστιατόρια που έχουν λάβει ή έχουν διατηρήσει τα αστέρια Michelin. Οι εκπλήξεις δεν είναι συχνές, καθώς είναι συγκεκριμένα τα εστιατόρια που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να βραβευτούν.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το Funky Gourmet με 2 αστέρια Michelin. Πρόκειται για ένα καταξιωμένο εστιατόριο, το οποίο εντυπωσιάζει τόσο με τις γεύσεις, όσο και με την παρουσίαση των πιάτων. Έπειτα, υπάρχει η Σπονδή και πάλι με 2 αστέρια. Από εκεί και πέρα, άλλα τρία μόλις εστιατόρια κατέχουν την απόλυτη διάκριση στη γαστρονομία. Η Χύτρα, το Βαρούλκο και το Botrini’s είναι συγκεκριμένα τα εστιατόρια που έχουν βραβευτεί και ξεχωρίζουν για τις γαστρονομικές τους δημιουργίες.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι όλα αυτά τα εστιατόρια βρίσκονται στην Αθήνα. Οι υπόλοιπες πόλεις και τα νησιά της χώρας δεν έχουν καταφέρει να αποσπάσουν κάποιο αστέρι Michelin έως τώρα. Ωστόσο, γίνονται σπουδαίες προσπάθειες ώστε να αναβαθμιστεί ο χώρος της ελληνικής γαστρονομίας και να υπάρξουν ανταγωνιστικές αγορές σε μέρη, όπου ο τουρισμός είναι αυξημένος. Για παράδειγμα, η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν εξελιχθεί γαστρονομικά και είναι κρίμα να μη βραβεύονται τα εστιατόριά τους. Εστιατόρια όπως το Mylos Bar Restaurant στη Σαντορίνη και το Bill & Coo στη Μύκονο στέκονται επάξια στις απαιτήσεις της υψηλής γαστρονομίας.

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι η σύγχρονη ελληνική γαστρονομία θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία στο μέλλον. Μέσα από ποιοτικά εγχειρήματα, θα μπορέσει να μετατραπεί σε έναν σημαντικό παίχτη στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη, με εξαιρετικά πλεονεκτήματα για τον ελληνικό τουρισμό και για την αναγνωρισιμότητα της χώρας ως προορισμό γαστρονομίας!