Εξεζητημένες Γεύσεις στη Γαστρονομία

Σίγουρα η γαστρονομία αποτελεί μία δημιουργική τέχνη. Η δημιουργία πολύ συχνά συνεπάγεται πειραματισμούς, γεγονός που αφήνει τη φαντασία ελεύθερη. Δεν χωρούν περιορισμοί και συμβατικές τεχνικές, εκεί όπου ο ανθρώπινος νους βάζει το λιθαράκι του. Γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι οι εξεζητημένοι γευστικοί συνδυασμοί που κατά καιρούς έχουν έρθει στο προσκήνιο. Άλλωστε, η ελληνική κουζίνα είναι συνηθισμένη σε τέτοιες ανορθόδοξες δημιουργίες που καταλήγουν να απογειώσουν κάθε πιάτο!

Ίσως το πιο ασυνήθιστο παράδειγμα στην ελληνική κουζίνα είναι το κοκορέτσι. Πολύ λίγοι άνθρωποι θα δοκίμαζαν, εάν γνώριζαν αναλυτικά τι περιλαμβάνεται σε αυτό το ελληνικό έδεσμα. Όμως, μετά τη δοκιμή συνήθως οι εντυπώσεις είναι αρκετά θετικές, ώστε να κάμψουν οποιαδήποτε αντίδραση. Στο εξωτερικό, υπάρχουν πολλοί που πειραματίζονται με ανορθόδοξα υλικά. Για παράδειγμα, στη Σκωτία έχει δημιουργηθεί παγωτό με χρώμα ροζ και εξαιρετικά εκκεντρική γεύση. Πιο συγκεκριμένα, η γεύση προέρχεται από εξαιρετικά καυτερές πιπεριές και η επίγευση είναι πολύ έντονη! Πρόκειται ίσως για το πιο καυτερό παγωτό σε ολόκληρο τον κόσμο και η ονομασία του είναι “η ανάσα του διαβόλου”. Απολύτως επιτυχημένη ονομασία, χωρίς αμφιβολία!

Ανάμεσα στους ανορθόδοξους γευστικούς συνδυασμούς του κόσμου, σίγουρα έχει μια θέση η παέγια από την Ισπανία. Σε ένα πιάτο συνυπάρχουν αρμονικά το ρύζι, τα θαλασσινά, το κρέας και τα λαχανικά. Αν και ακούγεται απίστευτο, το γευστικό αποτέλεσμα σαφώς και δικαιώνει τους Ισπανούς. Ένα ακόμη γευστικό παράδοξο αποτελεί το ταούκ κιοκσού. Πρόκειται για ένα επιδόρπιο με βάση το κοτόπουλο! Είναι άκρως γευστικό, αλλά σίγουρα ξενίζει με τα συστατικά του.

Ένας βασικός κανόνας στη γαστρονομία είναι να μην περιορίζεσαι από συμβατικούς συνδυασμούς και παραδοσιακές τεχνικές. Υπάρχει ένας νέος κόσμος γεμάτος ευκαιρίες μπροστά σου. Άδραξε την ευκαιρία και πειραματίσου! Δοκίμασε, δημιούργησε, κάνε όλα όσα σε εκφράζουν. Γαστρονομικά, είναι πολύ πιθανό να ξεχωρίσεις μέσα από αντισυμβατικές τεχνικές, μεθόδους επεξεργασίας και φυσικά συνδυασμούς γεύσεων που κανείς δεν έχει τολμήσει έως τώρα. Τι λες;