Όταν κάποιος επισκέπτεται μία χώρα, είναι λογικό να δοκιμάσει τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Μάλιστα, όταν επισκέπτεται μια χώρα με τόσο σπουδαία γαστρονομική ιστορία όπως η Ελλάδα, η επιλογή είναι μάλλον αναμενόμενη. Τόσες πολλές παραδοσιακές συνταγές, τόσο νόστιμα εδέσματα που κανείς δεν πλήττει γαστρονομικά στη χώρα μας. Ωστόσο, παρατηρείται το φαινόμενο της ανάπτυξης πολλών ιταλικών εστιατορίων στη χώρα. Πολύ περισσότερο σε περιοχές με έντονη τουριστική παρουσία, το ένα ιταλικό εστιατόριο ξεπηδά μετά το άλλο. Πολλές φορές μάλιστα, ιδιοκτήτες είναι Έλληνες που προτιμούν να ακολουθήσουν αυτό το κομμάτι της μαγειρικής ιστορίας.

Γιατί είναι όμως τόσο δημοφιλή τα ιταλικά πιάτα στην Ελλάδα; Τόσο οι ντόπιοι όσο και οι ταξιδιώτες από κάθε γωνιά του πλανήτη φαίνεται πως λατρεύουν να δοκιμάζουν τέτοιες συνταγές. Πίτσα και μακαρόνια αποτελούν το προπύργιο της ιταλικής γαστρονομίας. Όμως, στην Ελλάδα πολύ συχνά θα βρει κανείς ενδιαφέρουσες παραλλαγές των αυθεντικών συνταγών. Για παράδειγμα, το ζυμάρι της πίτσας στο σύνολο της Ιταλίας σχεδόν είναι λεπτό. Στην Ελλάδα, από την άλλη μεριά, είναι πολύ πιο συχνό το φαινόμενο της χοντρής ζύμης. Φαίνεται πως μας αρέσει το ψωμί περισσότερο από τους Ιταλούς!

Αντίστοιχα, τα ζυμαρικά μαγειρεύονται όχι αλ ντέντε όπως στην Ιταλία. Εδώ στη χώρα μας οι περισσότεροι εστιάτορες βράζουν λίγο περισσότερο τα ζυμαρικά. Επίσης, οι σάλτσες είναι πιο άφθονες και το τυρί χαρακτηρίζεται έως και υπερβολικό.

Επιπλέον, πολύ συχνά υπάρχουν πίτσες και άλλες συνταγές που θυμίζουν Ελλάδα. Με τη χρήση κατεξοχήν ελληνικών προϊόντων όπως το τυρί φέτα ή τα τοπικά λουκάνικα και αλλαντικά της Ελλάδας, οι συνταγές αποκτούν ένα άρωμα της χώρας.

Την επόμενη φορά που θα βγείτε βόλτα σε κάποιο νησί και ψάχνετε τι θα φάτε, δείτε τριγύρω σας τις επιλογές. Σίγουρα θα βρείτε ένα τουλάχιστον ιταλικό εστιατόριο που θα καλύψει την επιθυμία σας για υδατάνθρακες και εξαιρετικές γεύσεις της Μεσογείου. Ένα πάντρεμα της Ελλάδας με την Ιταλία, με συγκλονιστικά πιάτα που χορταίνουν και ενθουσιάζουν!