Το Ελληνικό Κρασί και η Διεθνής Αναγνώρισή του

Ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της επιτυχίας της ελληνικής γαστρονομίας είναι χωρίς αμφιβολία το ελληνικό κρασί. Με μια παράδοση που ξεκινά από την αρχαιότητα και συνεχίζεται απαράλλαχτη σχεδόν μέχρι και σήμερα, οι Έλληνες οινοπαραγωγοί υπερηφανεύονται για τις επιτυχίες που γνωρίζει το κρασί διεθνώς. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η διαδικασία παραγωγής του οίνου έχει διατηρηθεί αναλλοίωτη, προσθέτοντας στην αυθεντική γεύση και δημιουργώντας μια υπέροχη παράδοση που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας.

Φυσικά, στην Ευρώπη οι εξαγωγές ελληνικού οίνου είναι εντυπωσιακές. Πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν το ελληνικό κρασί, λόγω της μεστής φρουτώδους γεύσης του και των μεθυστικών αρωμάτων που αναδύονται σε κάθε γουλιά. Όμως, η Ευρώπη δεν είναι το μόνο μέρος όπου μπορεί να βρει κανείς ποιοτικό ελληνικό κρασί. Αντιθέτως, οι ξεκινήσει εξαγωγές στην Αυστραλία έχουν και η ανταπόκριση είναι έως τώρα πολύ θετική. Μάλιστα, τόσο οι ομογενείς όσο και οι Αυστραλοί αναγνωρίζουν την ανωτερότητα της γεύσης και προτιμούν προϊόντα από την Ελλάδα.

Ανάμεσα στις πιο ξακουστές περιοχές παραγωγής ελληνικού κρασιού βρίσκουμε τη Σαντορίνη. Αντισυμβατική ως προς την καλλιέργεια των αμπελώνων, δε θυμίζει σε τίποτα την παραδοσιακή οινοπαραγωγική διαδικασία. Το έδαφος του νησιού είναι εμποτισμένο με την ηφαιστειακή λάβα, ενώ οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες σε αυτό τον τόπο της Ελλάδας. Όμως, αυτές οι συνθήκες ευνόησαν την καλλιέργεια χαρακτηριστικών μικρών αμπελώνων. Τα σταφύλια που παράγονται συγκεντρώνουν εξαιρετική γεύση και το κρασί είναι πραγματικά συναρπαστικό! Ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, το Νυχτέρι αλλά και το γλυκό Βινσάντο έχουν γίνει ξακουστές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Συνοδέψτε το φαγητό σας με τοπικά κρασιά και δοκιμάστε νέες ποικιλίες. Θα εκπλαγείτε από την ποικιλία και την υπέροχη γεύση, τα συναρπαστικά αρώματα και τα βραβεία που έχουν λάβει οι τοπικοί παραγωγοί οίνου. Το κρασί είναι βαθιά ελληνικό και γι’ αυτό κυλά στο αίμα μας. Κάτι ήξεραν οι πρόγονοί μας, που έπιναν καθημερινά κρασί, άκρατο ή όχι!