Υπάρχει ένα αιώνιο δίλημμα που προβληματίζει, αναφορικά με τη σχέση ποιότητας και τιμής σε παρεχόμενες υπηρεσίες και σε προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα στον τομέα της γαστρονομίας, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως το ποιοτικό φαγητό αυτομάτως γίνεται ακριβό. Αντιθέτως, ορισμένοι τονίζουν πως το κόστος των πρώτων υλών για την παρασκευή γαστρονομικών αριστουργημάτων σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί την τελική κοστολόγηση των πιάτων στην υψηλή γαστρονομία.

Αυτό το δίλημμα βρίσκει υποστηρικτές σε κάθε πλευρά, καθώς πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα που δεν επιδέχεται απλουστεύσεων. Σαφώς και στην ελληνική γαστρονομική σκηνή θα βρει κανείς όλα όσα επιθυμεί. Υπάρχουν εστιατόρια όπου δημιουργούνται εξαιρετικές φίνες γεύσεις μέσα από σύγχρονες τεχνικές. Εκεί σίγουρα το κόστος είναι ανεβασμένο και για κάποιους χαρακτηρίζεται απρόσιτο.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εστιατόρια που προσφέρουν οικονομικές επιλογές ποιοτικού φαγητού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η παρουσίαση μπορεί να μην είναι εξίσου περίτεχνη ή εξεζητημένη. Τα φαγητά που προσφέρονται είναι συνήθως πιο προσιτά στην ελληνική κουλτούρα. Δηλαδή οι μαγειρικές δημιουργίες στηρίζονται πιο πολύ στην παράδοση και λιγότερο στο κομμάτι του εντυπωσιασμού ή της έκπληξης. Ως εκ τούτου, το κόστος είναι σαφώς πιο χαμηλό από το κόστος σε ένα εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας.

Ωστόσο, η επιλογή αποτελεί καθαρά θέμα προσωπικού γούστου. Σε καμία περίπτωση δεν είναι κατακριτέα, καθώς εκφράζει τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός. Αν κάποιος γοητεύεται από μία περίτεχνη παρουσίαση και αν θέλει να πειραματίζεται με νέες γεύσεις, με εξεζητημένους συνδυασμούς και με εκπλήξεις στην όλη γαστρονομική εμπειρία, τότε είναι ευπρόσδεκτος να το κάνει. Με τον ίδιο τρόπο, αν κάποιος εκτιμά την απλότητα και θέλει να δοκιμάσει γεύσεις που τον γυρνούν στην παιδική του ηλικία, τότε καλό θα είναι να μείνει πιστός στην επιθυμία του.

Όπως και να ‘χει, όμως, υπάρχουν προσφορές που μπορεί κάποιος να βρει στο διαδίκτυο σε σχέση με τα ελληνικά εστιατόρια. Τα εστιατόρια ενδέχεται να προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις. Είναι λοιπόν πολύ χρήσιμο ως εραστές της ελληνικής γαστρονομίας να ενημερώνεστε για αυτές τις προσφορές και να τις εκμεταλλεύεστε στο έπακρο.