Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα, με εκπληκτική φυσική ομορφιά και χιλιάδες νησιά ως πετράδια στην καταγάλανη θάλασσα. Καθώς περιβάλλεται από τη θάλασσα, είναι απολύτως φυσιολογικό να αναπτύξει μια τόσο στενή σχέση μαζί της ανά τους αιώνες. Γι’ αυτό και οι Έλληνες πρωτοστάτησαν στη ναυτιλία και το εμπόριο. Διέπρεψαν επίσης στην αλιεία και συνεπώς κατείχαν από πολύ νωρίς τις τεχνικές που τους εξασφάλιζαν φρέσκο ψάρι για το τραπέζι τους.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, στην Ελλάδα η κουζίνα συνδέθηκε από πολύ νωρίς με το ψάρι και τα θαλασσινά. Καθώς ήταν πρώτη ύλη που πολύ συχνά υπήρχε στα νοικοκυριά, η κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών ήταν άφθονη και σε καμία περίπτωση δεν συγκρινόταν με την κατανάλωση κρέατος. Μέχρι και τις μέρες μας, οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει την ελληνική κουζίνα με μεζέδες δίπλα στη θάλασσα. Οι μεζέδες αυτοί συνήθως περιλαμβάνουν χταπόδι και καλαμαράκια, μύδια και γαρίδες, όπως και πολλούς ακόμη κρυμμένους θησαυρούς των ελληνικών θαλασσών.

Το φρέσκο ψάρι αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και συνάμα είναι πεντανόστιμο. Γι’ αυτό και οι πιο πολλοί ταξιδιώτες συνηθίζουν να αναζητούν μια ταβέρνα δίπλα στο κύμα, ώστε να παραγγείλουν φρέσκο ψάρι και να απολαύσουν τη μαγεία της γεύσης του από κοντά. Η όλη εμπειρία του εστιατορίου που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα στηρίζεται στη φρεσκάδα. Όλες οι αισθήσεις ξυπνούν και το αποτέλεσμα είναι απλά μαγευτικό. Δοκιμάζεις φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, ενώ ταυτόχρονα μυρίζεις τη θάλασσα και το δροσερό αεράκι σου χαϊδεύει το πρόσωπο. Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας.

Είτε λοιπόν είστε σε κάποιο νησί ή στην ηπειρωτική Ελλάδα, δεν είναι δύσκολο να βρείτε ποιοτικές ψαροταβέρνες που θα σας ενθουσιάσουν, τόσο με το φαγητό τους όσο και με την ατμόσφαιρα. Δοκιμάστε τους τοπικούς μεζέδες και συνοδέψτε τους με ούζο ή τσίπουρο. Είναι ο απόλυτος συνδυασμός γεύσης, που θα απογειώσει κάθε πιάτο και θα σας κάνει να ερωτευτείτε τη θάλασσα ακόμη περισσότερο!